I veckan hittade jag en ny blogg som jag tycker är intressant, kan bli en följetong där. Varje vecka lägger Annika på Annikas Litteratur- och Kultur blogg upp en bokbloggsjerka och den tänker jag försöka haka på varje vecka. Veckans fråga speglar lite av denna veckans bokpaket från Bokus och följer som lyder:
Har du läst någon bok/några böcker som har lärt dig någonting om historia, konst, musik, vetenskap etc?
Så här på rak arm kan jag inte komma en specifik boktitel men jag gillar och köper gärna böcker som kan lära mig ett och annat, inte bara vara en flykt från vardagen. För några år sedan hade Bokus en drive att varje dag vid midnatt lägga upp en bok för 49 kr inkl frakt men bara i 100 exemplar och det var först till kvarn att beställa. Det blev ju en grej att vara vaken till 12-slaget för att se om det var en bok att lägga beslag på. Bl.a. beställde jag hem Al Qaida och vägen till 11 september av Lawrence Wright och Den unge Stalin av Simon Sebag Montefiore. Jag har dock inte kommit till skott och läst någon av dem än. Jag har ett stort intresse för Ryssland och Afrika och fick låna en pocket av numera sambon i början av vår relation, Ebenholts av Ryszard Kapuscinski och en jul fick jag Afrika - framtidens kontinent av Richard Dowden. Nu i veckan skickade jag efter en del böcker varav 3 speglar just detta med historia. Titlarna som kom hem var Ryssland - en europeisk civilisationshistoria av Kristian Gerner, Söndra och härska av Henk Wesseling samt Friare kan ingen vara av Göran Rosenberg.
Ser fram emot läsningen! Men som svar på frågan så nej, jag kan inte dra mig till minnes en bok som jag har lärt mig något speciellt ifrån. Problemet, om det nu är ett problem (?) är att jag köper, lånar och får så mycket böcker att jag inte alltid hinner med att läsa dem.
Sen finns det ju ibland böcker med ett visst sanningsenligt innehåll som kan väcka mitt intresse och när jag nu tänker på det så läste jag för ett tag sedan Sodoms kniv av Hans Capelen. I den boken finns det en hel del intressant då den handlar om historia och konst/antikviteter men även mord. Bl.a. berättades det om sodom - Sodom, en legendarisk forntida stad i Palestina, i Siddimsdalen, blev enligt 1 Mos. 19 för invånarnas gudlöshets skull förstörd genom en fruktansvärd jordbävning (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sodom). Sambon är utbildad gymnasielärare i historia och religion så det blev en del frågor från mig om detta. Sen fick även google stå till hjälp.
Jag tycker att historiska romaner och även böcker - som de du nämner - där det återberättas om stora saker som har hänt är lärorika. Kanske att man inte kan återberätta allt i minsta detalj, men en hel del tycker jag ändå att jag lär mig. :)
SvaraRaderaNågot lär man sig nog av i stort sett alla böcker man läser :)
SvaraRaderaJag tror man kan lära sig något nytt från de flesta böcker, men problemet när man läser väldigt många böcker är ju att man lätt glömmer många saker med :)
SvaraRaderaJo, det märkte jag tydligt nu när jag skulle svara på jerkan. Tyckte att jag har nog inte lärt mig något men ju mer jag tänker på det så visst har jag det! Jag glömmer det bara då jag istället började fundera på rena faktaböcker.
RaderaRoligt när en bok väcker ens intresse för något, som man sedan kollar upp närmare! Tror också man kan lära sig något från alla böcker, om inget annat hur det är att vara människa i en massa olika kulturer, tider och situationer. Man blir helt säkert en mer öppensinnad och förstående person om man läser mycket! Det tror jag i alla fall :-)
SvaraRaderaJo, så är det nog. Man tänker kanske inte alltid på det bara, att en bok kan lära en något även om det inte är ren fakta eller vetenskap. Men att man blir mer öppensinnad och förstående håller jag absolut med om. En bok är ju nyckeln till en större värld.
RaderaVisst när det spännande att ta reda på mer om sådant som man läser om. Bokläsning ger vidgade vyer.
SvaraRadera