Rastlös med kreativ klåda och en enorm längtan att hitta hem - Livet som ensam mamma och student är fyllt av stress och måsten men också av drömmar och förhoppningar

torsdag 5 september 2013

Älskade stringhylla

Äntligen har dem så kommit upp på väggen!
Ja, det är ju någon vecka eller två sedan dem faktiskt kom upp efter mycket om och men. Det uppstod ett visst problem när jag skulle köpa skruv och plugg till hyllorna. Man får träskruv med i paketet men eftersom reglarna här i våra husväggar har cc 60 och hyllorna har cc 79 så går inte träskruvarna att använda. Jag har endast två gavlar som sitter i reglarna. Av snickaren som byggde vår altan fick jag två olika paket med gipsexpander, ett för enkel och ett för dubbel. Jag köpte en montagetång på Jula som behövs för att kunna montera expander i väggen och så skulle dem upp. Trodde jag, det gick inte! Eller jo, visst fick jag in expandern men den glappade och jo, visst hade jag tagit rätt expander. Jaha, det var bara att åka till K-rauta och leta efter nya plugg/expander eller vad jag nu skulle behöva, personalen där blev väldigt ställd och tyckte att ojoj, vilken tunn vägg den kommer nog att rasa om du sätter upp hyllor. Hem igen och ringa Älvsbyhus där jag kopplades till en av deras konstruktörer. Nej nej, väggen kommer inte att rasa in. Det som behövs är sk Mollyplugg, vilket var det jag hade. Eftersom jag bor i ett Regin tyckte han att jag kunde kika i vår klädkammare och känna på väggarna där. Hyllorna i klädkammaren är uppsatta med expander i träskivan, alltså inte i reglarna och dem verkar hålla för en gigantisk vikt med tanke på hur mycket kläder jag har hängandes där. Bara jag har ordentlig expander, det som kan hända i värsta fall är att det blir ett hål i väggen för att expandern är för liten, dvs det som expanderar på baksidan är för litet jämfört med tyngden. Puh, vilken lättnad. Men då skulle problemet lösas med den glappande expandern, byggskivorna som utgör innerväggar i Älvsbyhus är 10 mm tjocka och expandern jag hade var för väggar mellan 8-16 mm så dem borde funka, men visst var den lilla ringen som skulle hålla emot när man spände för liten. Jo, visst där var felet. Iväg till K-rauta igen och köpte ringar i två olika storlekar för att använda och hålla emot med.
Under tiden hade sambon och snickaren engagerat sig hemma i frågan och tittat och haft sig. Hm, nog är skruven lite väl lång för att höra till expandern för enkelvägg. Jämför med en annan och jovisst, skruven är ju till dubbelvägg. Hm, kan det månne vara så att jag har tagit en expander till dubbelvägg i mitt förvirrade tillstånd, höggravid = förvirrad konstant, i mitt fall åtminstone.
Jaja, det var bara att sätta i skruven, skruva ut den så långt det gick och fortfarande ha kvar motstånd, slå jättehårt med hammare för att på så sätt kunna få ut expandern en bit från väggen, knipsa av kragen runt om och sen peta in expandern i väggen. Och börja om från början.
Den här gången med expander för enkelvägg. Tillsammans med de inköpta metallringarna så gick det kanonlätt att få expandern på plats. Tyckte att de små ringarna som följer med var för klena och gav vika.


Nu sitter så i alla fall 10 stycken gavlar och 17 stycken hyllplan uppe. Tanken är att hyllan ska byggas ut åt höger vartefter som, men det kommer senare det.
Svarta gavlar och svarta hyllplan inköpta på Länna Möbler där man får alltsammans hemkört gratis! Finfint blev det och nu har inbundna skönlitterära böcker fått komma upp ur flyttkartongerna och ta plats på hyllorna. Pocket ska få hem sina hyllor i helgen och kursböcker/facklitteratur ska få sina hyllor uppsatta inne på kontoret nån gång.
Hm, mitt kontrollbehov syns väl på den färgkoordinerade bokhyllan. Jag har tidigare haft i olika ordning, ofta ändrad men sedan i våras när jag färgkoordinerade bokhyllan i lägenheten så har det känts rätt med den ordningen, så det fick det bli även nu. Även min älskade gröna "bibliotekslampa" bankers från LampGustaf har fått ett nytt hem, tidigare var det min skrivbordslampa men nu lyser den upp i vardagsrummet om kvällarna. Bredvid finns min tjusiga teakstaty och "kärleksstatyn" jag fick av sambo och dotter förrförra julen. Nu ska bara sambons ursnygga stora träelefant ta plats också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar